Deprecated: wp_make_content_images_responsive ilevi, 5.5.0 sürümünden bu yana kullanımdan kaldırılmıştır. Bunun yerine wp_filter_content_tags() kullanın. in /home/u8516176/public_html/wp-includes/functions.php on line 5383

Meditasyon nedir?

Yararları 70’lerden bu yana yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlanmakta olan hem bir pratik hem de yöntem olarak ele alabileceğimiz “meditasyon” kelimesi latince “mederi” (ilgilenmek, tedavi etmek) ve “meditari” (derin düşünmek) fiillerinden türetilerek yabancı dillere ve Türkçe’ye gelmiştir. Buradan da yola çıkarak kavranabileceği gibi sanılanın aksine bir düşünmeme/düşüncesizlik hali değildir… O bir tanıklık halidir.

Yaşamın içerisinde, özellikle de mevcut “modern” yaşamın koşuşturması ve uyaranları sebebiyle zihnimiz kaçınılmaz ve sürekli olarak çok fazla şeyle istila ve meşgul. Aslına bakarsanız onun doğası, var oluş amacı da tam olarak bunlarla meşgul olarak bizi hayatta tutmak. Seçenekler, olasılıklar, geçmiş deneyimler, gelecek kurguları vs. arasında gidip gelmek üzere tasarlandı o ve bu çığırından çıkmadığında görevini de mükemmel bir şekilde yerine getirmekte. Bu yüzden de meditasyon size düşünmemeyi öğretmeyi hedeflemez… O düşüncelerle özdeşlememeyi öğretir.

Her birimizin yaşamı sonsuz olasılık ve dolayısıyla da sonsuz seçimlerle örülü. İster okul, meslek, ev ya da eşin, ister bir kişi veya duruma vereceğimiz tepkinin ya da  o gün ne giyip ne yiyeceğimizin seçimi olsun, her an sayısız olasılık arasından sayısız seçim yapma şansına sahibiz. Ve bazen de değiştiremeyeceğimiz durumların içinde ya da kişilerin yanında buluveririz kendimizi. O zaman da tek çözüm, acıtsa da, hayatın bir gerçeği olarak o anları kabul etmek ve farklı bir seçim yapmak olabilir. Bu yüzden de meditasyon diğer kişileri ve her durumu istediğiniz yönde değiştirmeyi de vaat etmez… O kendinizi her boyutta bilmenizi ve seçimlerinizi farkındalıkla yapmanızı sağlar.

Pek çok farklı meditasyon tekniği bulunmakla beraber meditasyon temel olarak nefes alıp verişin ve bedende hissedilenlerin gözlemine dayanır. Doğudan başlayarak binlerce yıldır kendini bilme ve farkındalığı artırma, bedensel – zihinsel ve ruhsal şifalanma ve dinginliğe ulaşma amacı ile yapılan bu pratik yaklaşık 30 yıldır Batı psikoterapisince bir yöntem olarak da kabul edilip uygulanmaktadır.

Nefesi merkez alan meditasyon pratiği, öğrendikten kısa süre sonra, herhangi bir mekana veya destekleyici ekipmana ihtiyaç duymadan her yerde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir seçenek. Odaklanma veya uzun süre sabit oturma ya da zamanla ilgili sizi engellediğini düşündüğünüz şartlar mevcut ise pratiği kısa süreli olarak hayatınıza dahil edebilirsiniz. Meditasyon sürenizi zaman içinde artırmak bu tip durumlarda daha kolay bir ilerleme seçimi olacaktır.

Kişiler, özellikle sabit durma ve gözlerin kapalı olması noktasında tıkandıklarında, onları çabaya zorlamak yerine kendilerine en uygun pratiği bulmalarında yardımcı olmayı tercih ediyorum. O yüzden gelin birlikte deneyelim deneyimleyelim ve size ve hayatınıza katkı olacak bu alışkanlığı kısa sürede birlikte geliştirelim.

Farklı meditasyon uygulamaları içerdikleri mindfulness (bilinçli farkındalık) bakış açıları ile kişilere özşefkat, özkabul ve özfarkındalık gibi alanlarda da kolaylaştırıcı olmakta. Başımıza gelen olaylardan ya da karşılaştığımız kişilerden ziyade kendimize ve hayata verdiğimiz tepkiler nedeniyle yaşadığımız sorunları etkilerini azaltmak ve hatta ortadan kaldırmayı seçenler için de yine farklı ve kolay meditasyon pratikleri mevcut.

Bu pratiklerle tanışacağınız Bilinçli Farkındalık Temelli Meditasyon Atölyesi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayın.

3000 yıla uzanan geçmişi içerisinde farklı kültür ve din pratikleri içerisinde yer almakla beraber kültür ve dinden bağımsız bir “yapma değil olma” hali olan meditasyonun en pasif versiyonu dahi ilk andan itibaren değişim kapısını aralar[i]. Yapılan araştırmalar 8 hafta düzenli olarak meditasyona oturulduğunda beynin nöroplastisite özelliği sayesinde yapısal değişikliklerin de gerçekleştiğini de ispatlamıştır. Değişimin gözlemlendiği ve kişilerin yaşamlarındaki pozitif etkileri fark ettikleri temel alanlar arasında duygu yönetimi, empati, öğrenme ve hafıza, endişe, korku ve stres başlıkları yer almakta. Bununla birlikte meditasyonun okul hayatı, iş yaşamı ve spor gibi alanlardaki faydaları da oldukça fazla.

BİLİNÇLİ FARKINDALIK TEMELLİ MEDİTASYON ATÖLYESİ İLE TANIŞIN

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN TIKLAYIN
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN TIKLAYIN

SON BLOG YAZILARI

FARKINDALIK NEDİR?

“Farkındalık” (awareness) kelimesi, Batı kaynaklı görünse de aslında bir Budist iç görü yaklaşımı ve pratiği. Tekrar sonucunda zihinsel bir duruma dönüşen farkındalık, ruhani bir pratikten bağımsız olarak, yaklaşık sadece 40 yıl önce Batı’nın psikoterapi süreçlerinde yer buldu. Bir yöntem kadar bir süreci de ifade ettiğini söyleyebileceğimiz farkındalık, gerek Budizm ve meditasyon alanında olsun gerekse onu ilk kullanan John Kabat-Zinn ve sonraki meslekdaşları sayesinde Batı psikoterapisinde olsun pek çok tanıma sahip. An’da olma, [...]

Please check your feed, the data was entered incorrectly.