Deprecated: wp_make_content_images_responsive ilevi, 5.5.0 sürümünden bu yana kullanımdan kaldırılmıştır. Bunun yerine wp_filter_content_tags() kullanın. in /home/u8516176/public_html/wp-includes/functions.php on line 5383

Profesyonel Koçluk Nedir?
Koçluk, spor ve akademi kulvarlarında temellenip Sanayi Devrimi ile olgunlaşarak iş dünyasına sıçramış ve tüm bu iki asır içerisinde farklı sosyal bilimlerden de etkilenerek resmikabul görmüş bir profesyonel hizmet alanı. Son yıllarda popülerleşen bu konu hakkında sayısız fikir ve tanım mevcut.
Amerika ve Avrupa’da 20, ülkemizde ise yaklaşık 10 yıllık bir geçmişe sahip bu çalışma alanı ile ilgili olarak genel kabul gören tanım ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) imzalıdır. Mesleki Yeterlilik Kurumu da aynı kaynaktan yola çıkarak benzer resmi bir tanım belirlemiş durumda. Bu tanımların (ve pek çoğunun) ortak noktası ise kişiyi bulunduğu A noktasında B noktasına taşımak için yaratıcı düşünmeye, ilham bulmaya ve potansiyelini ortaya koymaya teşvik eden bir yoldaşlık diyebiliriz.
Sizce bu tanımda baskın olan nedir? Ben burada daha çok “yapmak”tan bahsedildiğini duyuyorum ki sanırım “Farkındalık Koçluğu”nun danışanlarım için daha verimli olmasını bana açıklayan da şu noktada hafifçe ayrışıyor olması… Çeştli öğretiler ve pratiklerde binlerce yıldır var olup son yıllarda “modern” yaşamın da kolaylaştırıcısı haline gelen “bilinçli farkındalık” işin içine dahil olduğunda “yapmak”tan önce “olmak” geliyor.
Gelin bu detaya girmeden önce tarafları ve süreci yakından tanıyalım. Koçu, danışanı ve koçluk sürecini…
Profesyonel Koç (coach), sanılanın aksine o bir rehber, mentor, danışman ya da terapist değildir; basit bir tanımla danışanın ilerlemeyi arzu ettiği süreçlerdeki yol arkadaşıdır. Bu yolculukta rolü nedir derseniz işte en temel bir kaçı…
Az konuşur, çok soru sorar… Bu aslında yukarıdaki diğer değerli mesleklerden ayrıldığı temel noktalardan biridir Koçun. Koçluk seansı boyunca danışanın sözlü veya sözsüz ifade ettiği duygu ve düşünceleri güçlü sorularla sadece yansıtır ve böylece danışan tarafında farkındalık, potansiyel ve çözüm yaratımını destekler. Yani eğer karşınızdaki kişi neyi nasıl yapacağınızı söylüyor, yaşadıklarınızın geçmiş sebeplerine iniyor ve deneyim paylaşımı yapıyorsa muhtemelen bir mentor, danışman ya da terapist ile karşı karşıyasınız demektir.
Performansa değil potansiyele odaklanır… Koç sürecin yöneticisi veya belirleyicisi değildir; danışan için oradadır ve onun potansiyeline kendini hariç tutarak hizmet eder. Ne danışan, ne de kendi adına bir performans kaygısı ya da hedefi taşır. O, danışanın çıktığı yolda kalmasını sağlar, engellerin çözümleri kadar kaynaklar ve potansiyeli konusunda da farkındalık kazanmasını destekler ve esnekliğe de açık olarak danışana kendini gerçekleştirmesi için alan açar.
An’da ve oradadır… Ve yoktur da… Koçluk ilişkisi güven, saygı ve kabule dayalıdır. Koç tarafında bu iki kavram şunları ifade eder: Profesyonel Koç, danışanın değerli, yeterli ve kendi cevaplarını barındıran ve kararlarını alabilecek bir birey olduğunun farkındadır. Süreç boyunca Koç, “danışan için” oradadır ve tüm odağı sadece danışanın kendisidir. Görüşmelerin gündemi ne olursa olsun, Koçun duyguları, fikirleri, önerileri ve özellikle de inanç, yorum ve yargıları kapının dışında kalır.
Daha fazlası için tıklayın.
Koçun kendisi dâhil herkes bir koçluk sürecinde olmaya ihtiyaç duyabilir. Bir ev hanımı kadar bir yöneticinin de, bir öğrenci kadar bir ebeveynin de, eşlerden biri kadar çiftin birlikte de çıkmak isteyebileceği bir yolculuktur koçluk. Çünkü kimliklerimiz ne olursa olsun nihayetinde onlar değildir bizi biz yapan, bizler bu yaşamda kendimizi var edebildiğimiz kadar mutluyuz. Ve konumuz ister okul, ister iş, ister aşk, ister para ya da ne isterseniz o olsun amacımız mutluluğumuzdur neticede. İşte onun ve kendini gerçekleştirmek için çıkar herkes bu yola…
Koçluğa ihtiyaç duyup duymadığınızdan emin olmak için daha net sebeplere ihtiyacınız varsa, aşağıdakiler size ne kadar tanıdık geliyor bakabilirsiniz.
- Ulaşmak istediğiniz bir hedefiniz mi var?
- Ataletten harekete geçmenin yolunu mu arıyorsunuz?
- Karar veremediğiniz o konunun içinde bocalamaktan mı sıkıldınız?
- Daha iyi olmasına ihtiyaç duyduğunuz bir iş ya da ilişki içinde misiniz?
- Yaşadığınız bir değişiklik süreci için desteğe mi ihtiyaç duyuyorsunuz?
- “Neden bu hep benim başıma geliyor?” demeye artık bir son vermek mi istiyorsunuz?
- Duygu, stres ve/veya zaman kaynaklı zor durumlarda kendinizi daha iyi hissetmeye mi ihtiyacınız var?
- Zihniniz sürekli olarak geçmişin yargıları ya da geleceğin korkuları ile meşgul ve siz an’da olmanın hafifliğini mi arıyorsunuz?
- Farkındalığınızı artırarak daha doyumlu bir yaşam sürmek ister misiniz?
- Yaşamınızdaki olasılıkları artırmak ve bunlar arasından daha iyi seçimler yapar hale gelmek hoşunuza gider mi?
- Yaşam kalitenizi artırmayı arzuluyor musunuz?
- Yaşam amacınızı merak ediyor musunuz?
Bu sorulardan herhangi biri ya da birkaçına “EVET” dediyseniz veya çözüme ihtiyaç duyduğunuz farklı süreç ve sorularınız varsa birlikte yapacağımız koçluk ön görüşmemiz için hazırsınız demektir. Birlikte neleri, nasıl gerçekleştirebileceğimizi öğrenmek için tıklayın.
Yasal ve etik kurallarla çerçevelenmiş, güven ve gizliliğe dayalı, farkındalık odaklı yargısız bir profesyonel işbirliği süreci olan Koçluk, aşamalı bir süreçtir. Danışanın gündemi ne olursa olsun tespit, karar, plan ve uygulama aşamalarında koçun destek ve tanık olarak bulunduğu bu yolculuk – her yolculuk gibi – bir adımla başlar: Ön görüşme…
Ücretsiz olan bu ön görüşmemiz bir tanışma aslında. Koçluk sürecinin önemli nitelikleri olan uyum, saygı ve güven ortamının ilk adımlarını atmak ve Farkındalık ya da Meditasyon Koçlukları hakkındaki detayları paylaşmak üzere bir araya geliyor olacağız. Ve birlikte çalışmamızın faydasına inandığımız takdirde de görüşme sıklığımız ile zamanlamalarını belirleyeceğiz.
Koçluk görüşmelerimiz ise ortalama 1 saat sürecek, içiniz rahat olsun bu oldukça yeterli bir süre. Ve tabii ki de esnek… Görüşmeden fayda ile ayrılmanız için sona yaklaşırken yaşanan duruma göre biraz ekleme yapmamız mümkün.
Görüşme sıklığına gelince idealde 15 günde 1’den daha seyrek olmasını önerilmemekte zira danışanın gündemini oluşturan olay ya da durumun diğer öncelikler arasında erimesi, duygu ve düşüncelerin tazelik ve yoğunluklarını kaybetmesi seansın faydasını düşürmektedir.
ÜCRETSİZ KOÇLUK ALMAK İSTER MİSİNİZ?
Profesyonel Koçluk seansı yüz yüze veya online uygulanabilmektedir.
SON BLOG YAZILARI
DANIŞAN YORUMLARI
Aylin ile ilk seansımız için telefon açmadan önce düşünüyordum. Çünkü farklı şehirlerdeydik ve klasik karşı karşıya oturan koç-danışan iletişimi kurulamayacaktı. Açıkcası onu ikna etmek için aradım. Çünkü ben biliyordum onun bana çok iyi geleceğini. Yanılmamışım… Kafam karışık ve beceriksizce oturdum Skype’ın karşısına. Daha önce hiç kullanmamış biri için çok tuhaftı. Benim gibi telefonda konuşurken bile huzursuz olan biri içinse çok çok acayip. Ama geçiyor. Aylin’e dökülmeye başlayınca insan, durdurabilene aşkolsun. O kadar rahat hissettim ki kendimi. Onun yargılamaz tavrı, anlayışı, eylemlerin arkasını görmesi… Aylin’in insanın tüm söylemlerini bıçak gibi kesip olayın kalbine inmek gibi bir yeteneği var. (devamı için tıklayın…)