Deprecated: wp_make_content_images_responsive ilevi, 5.5.0 sürümünden bu yana kullanımdan kaldırılmıştır. Bunun yerine wp_filter_content_tags() kullanın. in /home/u8516176/public_html/wp-includes/functions.php on line 5383

Farkındalık Koçluğu Nedir?
Farkındalık Koçluğu genel koçluk yaklaşımından çok da farklı olmamakla beraber salt bilişsel olmanın ötesine geçen bir yaklaşım. Geleneksel Koçluğun koç ve danışan eşitliği, kaynak ve potansiyel odaklılık, açıklık ve yargısızlık, güven ve saygı gibi temel taşları burada da aynı derecede önemli.
Koçluk müdahale değil, tanıklıktır…
Geleneksel koçlukta soru temelli ve yapma odaklı yaklaşım ağırlık taşırken, Farkındalık Koçluğu kişiye öncelikle olma odaklı ve pozitif bir alan açmayı ve sadece zihni değil sinir sistemi ve bedeni de sürecin içine dâhil eder. Dışta olana olduğu kadar içte olana da odaklanın bu yaklaşım da gelenekselde olduğu ve adından da anlaşılacağı üzere önce farkındalığı hedefler. Bunun için de Geleneksel Koçluk araçlarının yanı sıra zamanın sınadığı ve bilimin kanıtladığı spiritüel uygulamalardan da faydalanır.
Özetle, Farkındalık Koçluğu sürece sorulara cevap veren zihnin yanı sıra somatik duyumlarla iç görünün de katıldığı, kaynak ve potansiyellerle çözümlerin farkındalığını hedefleyen ve yapmaktan olmaya, dengesizlikten dengeye, ayrışmadan birliğe, içerikten biçime, dıştan içe yönelten bir süreç.
Siz sadece zihinden ibaret değilsiniz ve o gürültücü parçanızın yarattığı soru(n)ları çözecek çok daha fazla araca sahipsiniz. Gelin daha doyumlu ve mutlu bir hayat için bunları birlikte açığa çıkaralım.
Farkındalık hakkında sayfalarca yazmak mümkün (merak edenler bloğuma ya da önerdiğim faydalı link ve kitaplara bakabilir) bununla birlikte sözü burada çok uzatmadan benim için neden öne çıktı bu kavram ona gelelim. Farkındalık bilişsel bir pratik, bir meditasyon ya da terapi olsun değişimden önce kabule yöneliktir. Yani koçluktaki “kişinin tam ve bütün olduğu” anlayışında da rastladığımız gibi “değişimi değil yargısızca farkına varmayı” hedefler. Ve aslına bakarsanız değişim, farkındalık ve kabulün paradoksal bir sonucu olarak ortaya çıkar. Özetle bu kişinin kendisini ve sürecini “iyi-kötü”, “değişmesi-düzelmesi gereken” olarak değil sadece olduğu gibi görmesi ile başlamasını esas alan bir yaklaşım. Bu haliyle de Gestalt’a yaklaşmaktadır.
Farkındalığın bir açılımı da günümüzde giderek daha sık rastladığımız “mindfulness” kavramı. Kendisi ve ifade ettiği arasında garip bir ikilem olan bu kelimenin dilimizde de adam akıllı bir karşılığı henüz yok. Çoğunlukla “bilinçli farkındalık” olarak rastladığımız bu kavramda temelde açık, nazik ve yargısız bilişsel farkındalığı spiritüel metotlarla (meditasyon) birleştirmekte.
ÜCRETSİZ KOÇLUK ALMAK İSTER MİSİNİZ?
Profesyonel Koçluk seansı yüz yüze veya online uygulanabilmektedir.
SON BLOG YAZILARI
FARKINDALIK NEDİR?
“Farkındalık” (awareness) kelimesi, Batı kaynaklı görünse de aslında bir Budist iç görü yaklaşımı ve pratiği. Tekrar sonucunda zihinsel bir duruma dönüşen farkındalık, ruhani bir pratikten bağımsız olarak, yaklaşık sadece 40 yıl önce Batı’nın psikoterapi [...]
PROFESYONEL KOÇ KİMDİR?
Profesyonel Koç (coach), sanılanın aksine o bir rehber, mentor, danışman ya da terapist değildir; basit bir tanımla danışanın ilerlemeyi arzu ettiği süreçlerdeki yol arkadaşıdır. Bu yolculukta rolü nedir derseniz işte en temel bir kaçı… [...]
KOÇLUĞUN GENEL TARİHÇESİ
Amerika ve Avrupa ülkelerinde oldukça uzun zamandır bir meslek olarak kabul edilen koçluk (coaching) Haziran 2013’ten beri Türkiye’de resmi kabul görmüş bir hizmet alanı. Ülkemizde koçluk uygulamalarının bu tarihten önce ve standartlar belirlenmeden başlamış [...]
DANIŞAN YORUMLARI
Elele için bir yazı projesiyle başladık her şeye… Yazı bitti ama ben Aylin’le konuşmayı bitiremedim. Meğer ne kadar çok anlatacak şeyim, ne kadar çok gerçekten dinlenmeye ihtiyacım varmış. Evet ben hala anlatmaya devam ediyorum Aylin’e. O da sabırla dinlemeye ve gözümün önünde olduğu halde göremediğimi bana göstermeye… Bildiklerimin yetmediğini biliyordum ama neyi öğrenmem gerektiğini bilmiyordum. Arıyordum, şimdi neyi aradığımı biliyorum.